Het derde huiskamerconcert in de reeks Live in the Living Room is voor het eerst op een andere plek gehouden dan bij Rick thuis. Menigeen heeft zich ingeschreven voor deze extra feestelijke derde editie op zondagavond 15 december, die voor verandering plaats vond op locatie en wel in het huis van de eerste Living Room-host Tess Posthuma de Boer. Tess zorgde voor een rijkelijke en voedzame culinaire omlijsting en omdat de vier artiesten die zullen optreden van dat geld dan een gratis Chineesje kunnen verorberen.
Hier iets over de deelnemers:
De in Haarlem zetelende zanger/liedjesschrijver/gitarist/pianospeler/drummer/bassist/scenario-editor en muziekleermeester Maarten Veldhuis scoorde in de jaren tachtig met zijn band Grin hoge ogen en belandde daarmee bijvoorbeeld huizenhoog in VARA's Verrukkelukke Vijftien. In de jaren negentig heette zijn groep The Blue Man Can, waarmee hij twee wereld-cd's opnam voor Sony. Eind jaren negentig dook Veldhuis op als muzikaal leider bij Bloem de Ligny en deed hij onder andere van zich spreken tijdens de ode aan The Band en een proejct dat gewijd was aan Velvet Underground's Nico. In zijn jongere jaren drumde hij een aardig moppie bij Morzelpronk en Zog. Maar dit allemaal terzijde: Maarten Veldhuis is nog steeds één van de beste singer/songwriters op Nederlandse bodem. Zonder dat hij daar zelf misschien erg in heeft is hij een voorbeeld geweest voor veel andere muzikanten die een band met Haarlem hebben of hadden.
Ook Living Room-Master of Ceremonies Rick Treffers heeft veel van hem opgestoken. Waarom? Omdat Veldhuis' songs vertellend en tekstueel simpel, intelligent en raak zijn, en zijn ruige, hartverscheurende stem zich moeiteloos kan meten met de Jaggers, Harveys en Hammills van deze wereld. Ik hou op met alle loftrompetten. Gewoon komen, zondag de 15e. Bovendien treedt Maarten sinds lange tijd weer in de muzikale openbaarheid.
En passant kun je nog andere grootheden 'meepakken'. Flamenco-gitarist David van Olst zag ik voor het eerst live spelen in april van dit jaar en mijn haren staan nog steeds overeind van kippenvel (piel de gallina). Ongelofelijk, wat een power, wat een rasgueos increibles en wat een onverzadigbare passie schuilt er in zijn spel. Je zou haast niet geloven dat hij een doodgewone Nederlander is. In het dagelijks leven is Van Olst akoestisch ingenieur, dus met de akoestiek zal het de 15e zeker goed komen, hè David?
Last but not least hebben we in de aanbieding: Niek Barendsen, een gevoelige, eigenwijze, grappige pianist/zanger van nog geen veertig jaar, die afkomstig is uit de cabareteske hoek en zijn eigen, Nederlandstalige liedjes komt vertolken.
Tussen de bedrijven door heeft mc Ricky enige nieuwe compositorische parels de huiskamer in slingertje.
|