.
 Live in the Living Room 8, 13 april 2003  


De 8e editie van Live in the Living Room.
Hostess: Marloes Reus, W.Blombergplein 23, Amsterdam.
Het programma:

- Jaap Boots
- Jan-Paul van der Meij
- Maartje Teussink

Artiesten van groot formaat schitteren in huiselijke kring

Artiesten met een grote A zijn niet per definitie te zien op de grote A-podia of op televisiekanalen met een A-licentie. Idolen in spe en compromisloze ras-artiesten van formaat houden zich de laatste tijd juist opvallend vaak schuil tussen de vier muren van Amsterdamse en Haarlemse huiskamers. De echte shit vind je in de (florerende) marge.

Gisteravond, tijdens aflevering 8 van Live in the Living Room, klatert de levende applausmachine bij de allesverpulverende acte de présence van de piepjonge Maartje Teussink harder en enthousiaster dan ooit. Volkomen terecht, want eigenzinniger en talentrijker als de op het eerste oog schuchtere ex-Grote Prijs van Nederland-winnares hebben wij ze nog niet gehad, ondanks het al zo hoge niveau van eerdere ‘Live in the Living Room-artiesten’ als bijvoorbeeld Sophie, Arthur ten Cate, Wouter Planteijdt, Ross Curry, Joost Botman, Maarten Veldhuis en David van Olst.

Haar akoestische Martin-gitaar virtuoos molesterend, lepelt Maartje het ene na het andere, compositorisch volstrekt oorspronkelijke pareltje uit haar schijnbaar onuitputtelijke creatieve reservoir. Van hoofse poëziek in de Nederlandsche taal tot Coldplay-fähige pop met een emotioneel gehalte gelijk Tim Buckley. Een orkaan vol zoet genot, met een stem die geen steek laat vallen. Terwijl Maartje in de slaapkamer van hostess Marloes Reus de laatste minutiueze voorbereidingen (meditatie? yoga? persoonlijk gesprek met God?) op haar spetterende optreden treft, speelt één van de andere twee A-artiesten speels met taal, blues en rock ’n’ roll.

Jaap Boots – adequaat bijgestaan door zijn Natte Hond-adjudant Peter Asselbergs - is getekend door het liefdesleven en weet daarmee in zijn soms onorthodoxe liedjes te confronteren én te relativeren. Onder het motto ‘lachen om tragiek is gezond’ windt hij de luisterende kluisteraars in de knusse vierkante A-woning met gemak om zijn vingers. Net als Boots had songsmid Jan-Paul van der Meij – adequaat vergezeld door zijn glimmend jonge hond, die gelukkig voor de hostess nauwelijks verhaart - de (jonge) vader van Maartje kunnen zijn. Ook de relaxte Van der Meij heeft zo te horen aardig wat shit door zijn gevoelige afvoerpijp gekregen. Het heeft mooie melodieën ("Rond", het van Arbeidsvitaminen bekende "Mooie Rijke Vrouw") en hilarische teksten ("Het Huis Is Klaar") opgeleverd. "Dat Geeft de Burger Moed", het allerlaatste lied van de avond ontaardt zelfs in een ouderwetse protestsong, met een muzikale middelvinger naar die snotapen in driedelig in Den Haag. Kabouter Bos, Harry Potter en andere Bakken Ellende kunnen nog een puntje zuigen aan Van der Meij’s spitsvondigheid, Teussink’s passie en Boots’ eigengereide formatie. En de andere machthebberigen in dit landje slaan de plank nogal volledig mis door supertalenten als Maartje Teussink niet meteen te omarmen en zo de Nederlandse popmuziekcultuur écht aanzien te geven.

De 25 gelukkige mensen in de huiskamer kunnen deze onvergetelijke unieke avond in elk geval in hun zak steken. Na afloop zindert het enthousiasme nog na. De laatste cd’tjes en demootjes worden tegen woekerprijzen verkocht, gasten bieden hun huis aan alsof het niets is en de organisatoren worden bedolven onder vurige complimenten.

Aanstaande zondag vindt aflevering 9 plaats in Haarlem. Met de door de wol geverfde Mark Ritsema, de uit Engeland overkomende Kevin Hewick en het jonge talent Maaike Borst. Alle info hier op de site: www.liveinthelivingroom.com. Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar.